Hoppa till innehållet

Mängd Respiratory Syncytial Virus (RSV eller RS-virus) i avloppsvatten (SEEC-SLU)

Introduktion

Respiratory Syncytial Virus (RSV) är ett enkelsträngat RNA-virus som orsakar infektioner i lungor och luftvägar. De flesta människor får bara milda förkylningsliknande symtom och återhämtar sig snabbt, men spädbarn och äldre vuxna kan utveckla allvarligare symptom och behöva sjukhusvård. RSV är en av de främsta orsakerna till sjukhusvård vid luftvägssjukdomar hos spädbarn yngre än 1 år. För mer information om symtom, risker och vaccination mot RS-virus, besök Folkhälsomyndighetens motsvarande sida.

Data som presenteras på denna sida genereras i Sveriges lantbruksuniversitets (SLU) laboratorier vid Svenskt Miljöepidemiologiskt Centrum (SEEC). Data och visualiseringar på den här sidan uppdateras vanligtvis veckovis, oftast på måndagar. För en omfattande förståelse, vänligen hänvisa till Metoder avsnittet. För en allmän översikt om avloppsvattenövervakning, vänligen besök Avloppsbaserad epidemiologi i Sverige

Viktig notering:
Notera att de poäng som tillhandahålls i datasetet och som visas i grafen nedan är preliminära, så korrigeringar och ändringar kan förekomma. Data och information om gruppen på den här dashboarden uppdateras kontinuerligt.
Notera också att även om samma metoder används för alla städer som visas på den här fliken, kan skillnader i befolkningen och hur avloppsvatten samlas in i olika städer påverka jämförelser dem emellan.

Visualiseringar

Last updated:
Att rotera mobiltelefonen kan förbättra grafens layout

Källkod som används för att skapa grafen: Källkod.

Kommentarer från forskargruppen

Date:
Commentary:

Rapporter från forskargruppen

Forskargruppen tillhandahåller en rapport som sammanfattar information från deras avloppsvattenmätningar. Den senaste rapporten finns tillgänglig som pdf här (endast tillgänglig på svenska).

Dataset

kontakt: anna.szekely@slu.se och javier.vargas@slu.se

Ladda ner data: RSV-genkopieantal normaliserat mot PMMoV-genkopieantal CSV-fil. Data för RSV finns tillgängligt från vecka 32 2023 och uppdateras varje vecka.

Citera datasetet:

Székely, A. J., Malmberg, M., Vargas, J., Mohamed, N., Dafalla, I., Petrini, F., Davies, L. (2023). Dataset of SARS-CoV-2, influenza A and influenza B virus content in wastewater samples from wastewater treatment plants in Sweden. https://doi.org/10.17044/scilifelab.14256317.

Metoder

Avloppsvatten samlas in från flera olika reningsverk runt om i landet. För mer information om reningsverken, besök sidan om bakgrunden till avloppsvattenövervakning. För de flesta städer som representeras på den här sidan används flödeskompenserade provtagare vid avloppsreningsverken (WWTP) för att samla in råa, obehandlade avloppsprover representativa för en enskild dag. Uppsala är undantaget, där prover samlas in dagligen och sedan kombineras flödesproportionellt till ett sammansatt veckoprov som används för analyserna.

Det virala genomiska materialet från de insamlade proverna extraheras med en metod som använder Maxwell RSC Enviro TNA-kitet (Promega). För en detaljerad beskrivning av metoden, läs följande protokoll.

Absolut kvantifiering av antalet kopior av RSV-genom görs med metoden One-Step RT-qPCR med testet som används i Hughes et al. (2022). För att korrigera för variation i population och avloppsvattenflöde kvantifieras förekomsten av viruset pepper mild mottle virus (PMMoV), ett växtvirus från peppar som människor får i sig via maten. PMMoV kvantifieras med hjälp av en modifierad version av testet i Zhang et al. (2006). PMMoV är det vanligaste RNA-viruset i avföring från människa och används för att uppskatta mängden avföring från människa i avloppsvattenprover (Symonds et al. 2019).

Data i graferna och datafilen presenteras i tre olika format:

Citera metoden:

Isaksson, F., Lundy, L., Hedström, A., Székely, A. J., Mohamed, N. (2022). Evaluating the Use of Alternative Normalization Approaches on SARS-CoV-2 Concentrations in Wastewater: Experiences from Two Catchments in Northern Sweden. Environments, 9, 39. https://doi.org/10.3390/environments9030039.